• WWW.SZKARADOWO.EDU.PL
  • SZKOLNA GRUPA OBRZĘDOWA
  • NOWA SALA SPORTOWA
  • BOISKO WIELOFUNKCYJNE

 

Co kryje się w barwach warzyw i owoców? Czy kolor ma znaczenie? Okazuje się, że tak! Kolor jest powiązany ze składnikami odżywczymi, zawartymi w warzywach i owocach, a co za tym idzie, z prozdrowotnym wpływem na organizm.  Za zielony kolor ogórkapapryki czy sałaty odpowiada chlorofil. Różne badania naukowe pokazują, że chlorofil ma m.in. silne działanie przeciwnowotworowe i potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA komórek. Zielone warzywa i owoce cechują się dużą zawartością kwasu foliowego dodatkową ich zaletą jest zawartość witamin, takich jak A w postaci prowitaminy, E, K oraz C, które pozytywnie wpływają na działanie poszczególnych organów.

Nasi uczniowie postawili w tym tygodniu na kolor zielony – oto smakowite efekty.

WhatsApp Image 2022 10 06 at 17.48.00