• WWW.SZKARADOWO.EDU.PL
  • SZKOLNA GRUPA OBRZĘDOWA
  • NOWA SALA SPORTOWA
  • BOISKO WIELOFUNKCYJNE

20191129 084336 CopyDnia 29 listopada 2019 roku w naszej szkole odbył się Dzień Życzliwości połączony z realizacją projektu Szkoły Promującej  Zdrowie „Dynia jest do jedzenia, a nie do straszenia!”  Pierwsza część uroczystości  obejmowała Dzień Życzliwości. Aby podkreślić, jak ważne dla każdego człowieka jest: potrzeba szacunku, serdeczności, uśmiechu, mówienia dobrych słów i niesienie bezinteresownej pomocy innym, przygotowaliśmy się do tego święta solidnie. Uczennice klasy V pod okiem pani Marleny Żyto, przygotowały piękne przedstawienie o życzliwości. Dodatkowo każdy uczeń mógł wykonać plakat dotyczący życzliwości; serce, w którym narysowane było coś miłego oraz liść z życzeniami. Plakaty oraz serca zostały rozwieszone w holu i na korytarzu szkolnym, natomiast z liści przygotowanych przez dzieci powstało „Drzewo Życzliwości”.

Druga część imprezy związana była z projektem Szkoły Promującej Zdrowie „Dynia jest do jedzenia, a nie do straszenia!” Każda klasa brała udział w pokazie prezentacji mulimedialnej na temat dyni. Uczniowie mogli dowiedzieć się skąd pochodzi dynia, jakie są jej odmiany i jakie posiada wartości odżywcze. Po obejrzeniu projekcji i zabawach, każda klasa mogła udać się na degustację potraw z tego niezwykłego warzywa. Były przepyszne ciasta, ciasteczka, babeczki, a także konfitury i soki. Wszystkie specjały powstały dzięki ogromnemu zaangażowaniu rodziców. Zapach, który roznosił się po całej szkole zapraszał uczniów do ostatniego punktu, a mianowicie na degustację cieplutkich, chrupiących racuszków z dyni. Te pyszne placuszki przygotowane zostały przez panią Teresę Tyczyńską, panią Alinę Sierpowską oraz nasze kochane panie z obsługi.

To był bardzo „kolorowy i pyszny” dzień. Bardzo dziękujemy wszystkim za pomoc i zaangażowanie w  przygotowaniu tego przedsięwzięcia.